ALMERE – De PVV heeft het helemaal gehad met tijdelijk onderwijswethouder Marjan Haak-Griffioen (ChristenUnie). “Uit een inspectieonderzoek blijkt dat het aantal zwakke scholen weer snel toeneemt in Almere. En wat doet de wethouder… helemaal niets. Sterker nog, ze wist het niet eens”, zegt Chris Jansen (PVV), die zich afvraagt of er sowieso nog wel onderwijsbeleid in Almere is nu de aangestelde wethouder Aldrik Dijkstra al zo lang ziek is.
“Het is belachelijk dat de tijdelijk aangestelde wethouder niets weet van de leerlingenstop in het speciaal onderwijs, en als raad weten wij daar officieel ook niets van”, stelt Jansen. “We horen als raad al ruim een jaar helemaal niets vanuit het college over onderwijs. De PVV en D66 hebben de staat van het Almeerse onderwijs nu op de politieke agenda gezet voor 13 juni. Als we niet samen met D66 hadden geagendeerd, dan hadden we nog steeds niets gehoord. Is de huidige wethouder wel bezig met het informeren van de raad? Weet ze wel hoe ze dit moet aanpakken? De wethouder heeft de afgelopen tijd geen regie gevoerd, en dat zie ik op dit moment niet veranderen. Dus moet de raad zelf maar een aanzet geven met deze agendering.
”
René Peeters
In het vorige college met onderwijswethouder René Peeters was dat wel anders, vindt Jansen. “Peeters informeerde steeds de raad over de stand van zaken van zwakke scholen. We konden daar dan mee aan de slag. Hij begreep heel goed dat er wat moest gebeuren en hij ondernam actie. We zagen daarna dat het een aantal jaren goed ging met de scholen”, zegt Jansen, “en daar waren we als raad blij mee. Maar er is nu een kentering. We willen graag van wethouder Haak-Griffioen weten hoe dat komt. Heeft het te maken met geld, beleid of zelfs stoppen van beleid? Is het beleid van het vorige college niet geborgd? We willen weten hoe ze het gaat oplossen. Ik wil niet meemaken dat we teruggaan naar 33 zwakke scholen zoals in 2010.”
Onzichtbaar
Jansen vraagt zich af of wethouder Haak-Griffioen, die onlangs voor een tweede termijn als vervanger van de zieke Aldrik Dijkstra werd aangesteld, wel van deze tijd is. “Het lijkt wel of ze in een andere dimensie zit dan het onderwijsveld”, “In haar eerste periode heeft ze geen enkele raadsvergadering of Politieke Markt gedaan, we zagen haar nooit in actie. Dat is dan ook weer makkelijk verdiend salaris. En haar portefeuille-onderwerpen van onderwijs kwamen nooit aan de orde”, zegt Jansen. “Ik vraag me af wie aan het stuurwiel zit, de wethouder, de ambtenaren of niemand?”
Onderwijsbesturen
Jansen is ook verbaasd over de reactie van de onderwijsbesturen op het interview met wethouder Haak-Griffioen in de krant van 29 mei. Daarin schetste de wethouder een beeld van het Almeerse onderwijs dat door onderwijsgevenden niet werd herkend. “Die onderwijsbesturen willen graag met de wethouder in gesprek gaan”, zegt Jansen, “ze zeggen dat ze met verbazing kennis hebben genomen van de uitlatingen van de wethouder. Ik vraag ik me dus af of er wel contact was tussen de wethouder en de onderwijsbesturen. Het verbaasd me dat de onderwijsbesturen niet willen of niet durven te reageren op het interview. Ik heb nu de indruk dat het hele onderwijsbeleid stilligt. Als ik het interview lees, dan lijkt het wel alsof we het hebben over dertig jaar geleden.”
Onbekend
Jansen begrijpt niet dat de wethouder tijdens het interview niet is gecorrigeerd door een voorlichter of beleidsambtenaar. “Ik ken de wethouder verder ook niet. Ik heb nooit met haar gesproken. Ze heeft over onderwijs ook nooit wat geagendeerd, ja, dan houdt het op. Ook op het dossier Zorg meldde mijn collega Anette Raijer vorige week letterlijk ‘deze wethouder weet niet waar ze het over heeft.’ Daarbij is de vraag of ze door de ambtenaren juist wordt geïnformeerd en in stelling gebracht of dat die ambtenaren het al hebben opgegeven.”
Artikel geplaatst op: 11 juni 2019 - 08:04 door Robert MIenstra
Bron: Almeredezeweek.nl